Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Hiriketiya Bay is het mooiste strand van Sri Lanka. Hiriketiya ligt in een baai die lijkt op een hoefijzer, ook wel Horseshoe Bay genoemd. Dankzij de bijzonder mooie ligging kan het qua schoonheid eigenlijk al niet meer stuk. Maar wat heeft Hiriketiya nog meer te bieden? Welnu, je kunt er surfen! En da’s goed nieuws voor iedereen die meer wilt doen dan strandhangen. Ook zijn er een aantal accomodaties die yogalessen aanbieden. Hiriketiya Bay stelt je niet teleur. Sterker nog, ik zou er twee nachten blijven, maar uiteindelijk werden dit er acht. Het gemoedelijke sfeertje, geen drukke wegen met voorbijrazende bussen en het strand van mijn dromen maakte dat ik er niet wegkwam.

Hiriketiya.jpg
hiriketiya

Wat ga je doen?
Hiriketiya Bay, wat valt er te doen? Relaxen op het strand, surfen en yoga. De golven zijn goed voor zowel beginners als gevorderden en op het strand huur je een surfboard voor slechts €1,50 per uur. Op het strand is ook een primitieve beachbar die passion fruit mojito’s op ‘t menu heeft staan. Bestellen! Mocht je even iets anders willen zien dan zand en zee, ga dan met de tuktuk naar Dondra Lighthouse. Deze vuurtoren ligt op het meest zuidelijkste puntje van Sri Lanka en is echt een bezoekje waard.

Hiriketiya
Hiriketiya
hiriketiya

Accomodaties Hiriketiya Bay
In de populaire zuidelijke kustplaatsen Mirissa en Weligama is de keuze reuze qua accomodaties. Zo zijn er veel surfhostels en -villa’s te vinden waar surf instructors iedere reiziger de fijne kneepjes van het vak leert. Hiriketiya is in vergelijking met andere kustplaatsen nog minder ontdekt, maar dat maakt het slaapaanbod er niet minder mooi op. Dit zijn mijn drie favoriete accomodaties in Hiriketiya Bay, waar je naast slapen ook goed kunt eten.

- Dots Bay House
Rollend uit bed het strand op. Bij Dots Bay House kan het. Deze accommodatie heeft dorms, tweepersoonskamers en bungalows. Ik sliep in een bungalow die ik iedereen kan aanraden. Gezellig ingericht, hangmatje bij de veranda en een groot bed met klamboe. Elke avond wordt er schoteltje met wierook in de kamer gezet. Niets meer aan doen! Dots Bay House fungeert daarnaast als een soort clubhuis voor iedereen die in Hiriketiya verblijft. Iedereen verzamelt er ‘s avonds voor een mojito of een Lion biertje en elke week is er een feessie met livemuziek.

Hiriketiya dots
Hiriketiya Dots

-Jasper House
Over Jasper House was ik zéér te spreken. Allereerst zijn de kamers echt mega mooi. Wanneer je de grote luiken opendoet, kijk je uit over een hele rits palmbomen waarin apen ook een gezellige tijd hebben. En dan de openlucht badkamer: nice! Ook heeft Jasper House een aantrekkelijk zwembad en worden er dagelijks yogalessen gegeven. Enne, ligt het dicht aan het strand? Ja! Slechts twee minuten lopen. Tot slot verdient het personeel een lintje: aardig, grappig en behulpzaam.

Hiriketiya Jasper
Hiriketiya jasper
Hiriketiya Jasper

-Salt House
Nog een ‘house’ in het rijtje: Salt House. Mooie kamers, lekker zwembadje, goed ontbijt en ook hier worden yogalessen gegeven. Naast Salt House heeft de eigenaar ook Pepper geopend. Pepper ligt een tikkie dichterbij de golven, maar Hiriketiya is zo klein dat het vanuit elke accommodatie maximaal 10 minuten lopen naar het strand is.

Hiriketiya Salt
Hiriketiya Salt

Eten Hiriketiya Bay
Eten, niet geheel onbelangrijk. Iedereen die Sri Lanka bezoekt kan beamen dat de Sri Lankaanse keuken een pluim verdient. Omdat in Hiriketiya alles op loopafstand is, heb je binnen vier dagen alle eettentjes gecheckt. Komt dat proeven!

-American schoolbus aan het strand
Niet te missen: de gele schoolbus aan het strand. Deze bus is omgetoverd tot een keuken en wordt gerund door goedlachse locals. Wat je er eet? Roti, samosa en fried rice met een verse kokosnoot. Deze plek is perfect om te lunchen. Voeten in het zand met uitzicht op de golven en je bent een tevreden mens.

Hiriketiya bay

-Beach House Hiriketiya
Naast dat Beach House een paar mooie kamers in de aanbieding heeft, worden er ook steengoede pizza’s geserveerd. Bij deze beach spot prijkt er namelijk een grote steenoven in de keuken.

-The Grove
The Grove is zeer fotogeniek. Terwijl je in de tuin geniet van verse vistaco’s, springen vrolijke apen van palmboom naar palmboom. Ook loopt er bij The Grove een lieve hond rond. Het restaurant ziet er gezellig uit en het eten is top.

Hiriketiya the grove
Hiriketiya The Grove

-Rosie’s
Voor een volledig Sri Lankaanse eetervaring moet je bij Rosie’s zijn. Rosie is de beste gastvrouw die je je maar kunt wensen en runt samen met haar moeder een guesthouse en restaurant. Je kunt hier trouwens alleen eten als je ‘s ochtends aangeeft dat je langs wilt komen. Verwacht een tafel bomvol lokale gerechten én gezellige gesprekken met Rosie en haar lieve moeder.

Sri Lanka LR-25.jpg

Meer Sri Lanka tips? Lees ‘t hier.