Op zoek naar de mooiste surf- en yogaspot van Costa Rica? In Santa Teresa ga je het zeker heel leuk vinden. Vroeger was deze plek aan de westkust een rustig vissersdorpje, maar sinds een paar Amerikaanse surfers de golven hier ontdekten is het een walhalla voor sportievelingen! In Santa Teresa en Mal Pais (dorpje ernaast) hangt een hele relaxte sfeer. Je vindt hier geen grote hotels en restaurantketens, maar persoonlijke guesthouses en leuke restaurantjes. Iedereen komt hier om te surfen en te genieten van de magische sunset. Als er een plek is in het buitenland waar ik een tijdje wil wonen, dan is het Santa Teresa. 

sunset santa teresa

Let’s go
Santa Teresa en Mal Pais liggen in het puntje van het schiereiland Nicoya Peninsula. Om er te komen neem je de ferry vanaf Puntaneras. Dit trage vaartochtje van ongeveer 2 uur is heel ontspannen. Lekker voor je uit turen en een beetje bouncen op reggaeton muziek. Met een beetje mazzel duikt er een dolfijn op of zwemt er een oude zeeschildpad langs. Eenmaal aan de overkant pak je een taxi of shuttlebusje richting Santa Teresa. Santa Teresa ligt aan een onverharde 5 kilometer lange zandweg langs de kust. Iedereen rijdt er op motors, quads (atv’s) of in toffe jeepjes met een surfboard achterin. Wil je zoveel mogelijk van de omgeving zien, dan is het zeker de moeite waard om een quad te huren. Dit kan bijvoorbeeld bij Ollie’s Adventures, waar je meteen ook een surfboard kunt regelen. 

Sunset surf
In Santa Teresa is genoeg te beleven met als meest populaire activiteit: surfen. Zowel beginners als pro’s vinden hun perfecte spot in het water. Dankzij de weidse beach break hoef je niet te vechten om een golf. Zin om iets anders te ondernemen? Boek een dagtrip naar de Montezuma Waterfalls, ga snorkelen bij Tortuga Island, span je in tijdens een yogales of maak een lange strandwandeling. Maar je kunt natuurlijk ook lekker chill aan doen in een hangmatje en fruitshakes drinken. Pura Vida, toch!

Iets waar je in Santa Teresa echt niet omheen kunt is de zonsondergang. Eind van de dag verzamelt iedereen zich op het strand om de zon in de zee te zien zakken. Je kunt er dan ook nog een surfsessie tegenaan gooien. Er is niets mooier dan in het water liggen terwijl de lucht van oranje naar roze kleurt en er pelikanen laag over het water scheren. 

sunset santa_teresa

Sweet dreams
Qua accommodaties is de keuze reuze. Mijn favoriete guesthouse is Tico Lindo. Dit centraal gelegen hotelletje wordt gerund door moeder en dochter uit Barcelona. Binnen no-time behandelen deze Spaanse ladies je als familie en zorgen dat je niets tekort komt. De ontbijtjes zijn heerlijk en het zwembad is een welkome afwisseling als je even strandmoe bent. Indien je money to burn hebt, dan kun je een verblijf bij een eco-resort overwegen. Zoals het opperluxe Florblanca

Enjoy & Cheers
In Santa Teresa barst het van de leuke restaurants en gezellige barretjes. Een paar tips:

  • ontbijt met vers brood en goede koffie bij The Bakery
  • bestel gallo pinto (typisch Costa Ricaans gerecht: rijst met bonen) bij een lokaal restaurantje
  • houd een taco break bij La Esquinta del Taco
  • eet de beste sushi bij Koji's
  • pak een strandfeestje bij Banana Beach
  • proost op het weidse uitzicht vanuit de infinity pool op een berg
ceviche santa teresa
the bakery santa teresa

Check hier voor meer Costa Rica tips!