Steffanie en Matthijs uit Breda stapten afgelopen zomer in het vliegtuig naar Sri Lanka. Op Instagram kwamen jaloersmakende strandkiekjes voorbij die ervoor zorgde dat Sri Lanka hoog op de travel wishlist is komen te staan. Steffanie vertelt je alle ins&outs over het strandleven op Sri Lanka. 

sri lanka strand

Waarom ging de reis naar Sri Lanka?
"Na Maleisië, Borneo en Nepal wilden wij graag weer naar Azië en Sri Lanka leek ons een super mooi land. Sri Lanka is qua formaat net zo groot als Nederland, ideaal wanneer je een paar weken op reis wilt gaan. Toen we een aflevering van 3 op reis zagen waren we overtuigd."

Hadden jullie vooraf een reisplan of gingen jullie op de bonnefooi?
"Wij hebben vooraf wat info opgezocht maar van tevoren niks geboekt." 

Favoriete strand(en) in Sri Lanka en waarom?
"Dat zijn er een paar! Uppuveli en Kalkudah beach aan de oostkust van Sri Lanka. Deze stranden lenen zich perfect om ultieme rust te ervaren. Het enige dat je tegenkomt in de buurt is een kudde koeien.    
Whiskey point in Urani vlakbij Arugam Bay: kijk vanaf de rotsen naar de surfers.
Tangalle beach: veel leuke restaurantjes en hostels aan het strand.
Dalawella beach: hier zit een lekker restaurant indien je zin hebt om even de curry te verruilen voor pizza." 

strand sri lanka palmboom

Welke kustplaats mogen we overslaan?
"Batticaloa. in de buurt zijn mooiere strandjes te vinden!"  

Is Sri Lanka het land met hagelwitte stranden en azuurblauwe zee? 
"Ja, voor ons absoluut! En mocht je nog tijd en geld hebben dan liggen de Malediven op slechts 45 minuten vliegen van Sri Lanka vandaan. Dat is natuurlijk het ultieme paradijs uit de boekjes." 

Wat zijn de surfspots in Sri Lanka?
"Van april tot oktober kun je het beste naar de oostkust gaan. Bijvoorbeeld Whiskey point vlakbij Arugam Bay. Een fijne spot omdat je vanaf de zijkant de golf in kunt peddelen en daarom een super goede plek voor beginners is. Verder wordt er veel gesurfd bij Lighthouse point, Pottuvil point, Okanda en Elephant rock. Bij deze laatste spot moet je wel een stuk over de rotsen lopen voordat je het water in kunt.
In Sri Lanka kun je trouwens ook goed suppen. Bij het strand van Uppuveli zijn sup boards te huur." 

sri lanka uitzicht surf

Welke 5 items moeten er in de backpack mee?
"Katoenen lakenzak, slippers, fototoestel, bikini en een goede zonnebrandcrème. O, en we kwamen iemand tegen die een miniblender mee had in zijn backpack. Dit vonden wij echt briljant! Wij hebben met hem ter plekke op het strand smoothies gemaakt van fruit en vers kokoswater." 

Lekkerste beachdrankje?
"Lion Lager beer (het biertje uit Sri Lanka) en lemon soda." 

En wat is een typisch Sri Lankaans gerecht?
"Coconut sambol, egg hopper en roti's. En vergeet niet alle heerlijk curry's. Als ontbijt was curd met muesli en fruit onze favo! Curd is yoghurt gemaakt van buffelmelk. Een kookcursus is dan ook echt een must do in Sri Lanka!"

surfen sri lanka

Zijn er strandfeestjes of gezellige barretjes?
"Op de toeristische plekken vind je aan het strand leuke barretjes. Feestjes worden vooral gegeven wanneer het hoogseizoen is."

palmbomen sri lanka

Waar hebben jullie geslapen? 
"Hostels of homestays, maar je kunt ook in hutjes op het strand slapen."

Wat voor type reizigers kom je in Sri Lanka tegen?
"In de minder toeristische gebieden zijn er alleen maar backpackers. Op toeristische plekken zie je naast de backpackers ook veel gezinnen."

En hoe is het contact met de locals?
"Ze zijn super lief en behulpzaam." 

Tot slot: verlaat Sri Lanka niet voordat je… Coconut sambol, coconut roti en curd hebt gegeten en een kookcursus hebt gedaan. Verder de mooie hike rondom Ella (Little's Adam Peak en Ella's Rock) hebt gelopen, een surf- of sup-board hebt gehuurd, gereisd hebt in de oude coupé trein, een tempel hebt bezocht en hebt gechilled hebt op de mooie stranden. 

Foto's: Matthijs Hut en Steffanie Weber