Bocas del Toro is een Caribische eilandengroep aan de noordwestelijke kust van Panama. Tijdens de boottocht vanaf het vaste land begint de pret al. De vele groene eilandjes liggen er mega aantrekkelijk bij! Backpackers, surfers, duikers, natuurliefhebbers en honeymooners... iedereen vindt er zijn of haar draai. Er heerst namelijk een laidbackvibe die je razendsnel oppikt. De dagen hier staan in het teken van chillen in een hangmat, eilandhoppen, reggaefeestjes en dagdromen. Bocas del Toro steelt je hart en je wilt hier het liefst lekker lang blijven.

bocasdeltoro

Isla Colón
Van de gehele archipel is Isla Colón het meest toeristische eiland. Nou ja, toeristisch… de massa heeft dit Caribische paradijs nog niet echt ontdekt. Er zijn veel hostels en guesthouses en weinig enorme resorts. Bij aankomst (per boot) zie je veel lachende mensen en wordt er op straat muziek gemaakt. Een van de favoriete accomodaties is het kleurrijke Selina Hostel. Je kunt hier slapen in een dorm, maar er zijn ook privé kamers met uitzicht op de kalme zee. De sfeer is happy en zittend in een hangstoel smaken de biertjes opperbest. Selina Hostel ligt direct aan zee en een ochtendduik in het blauwe water is dan ook de beste start van de dag.

Direct naast Selina vind je een klein burrito tentje dat wordt gerund door de vrolijke local dude Jorge die een klein woordje ('doei') Nederlands spreekt. Zo’n burrito is de perfecte bodem voor een avondje stappen op Bocas. Aqua Lounge is een populaire party spot aan de overkant van Selina. Met een taxibootje ben je in 2 minuten voor een paar dollar op het buureiland. Je kan ook altijd even bij je hostel of hotel checken waar het die avond te doen is!  

Hoewel Bocas bij veel backpackers in het teken staat van feest, is de easy life ook snel gevonden. Huur fietsen op Isla Colón en trap richting Bluff beach. Maak onderweg een stop voor een fresh lemonade bij Paki Point. Hier is een relaxte strandtent en heb je tof uitzicht over de groene kustlijn met palmbomen. Vervolg de fietstocht naar Bluff beach, maar stap onderweg wel af voor wat sneak peaks op de verlaten weidse stranden. Ben je een ervaren surfer, neem dan je plankie mee. Bij Bluff beach heb je de mooie hoge golven bijna alleen voor jezelf! 

Isla Carenero
Er zijn zoveel pareltjes van eilanden dat het best moeilijk kiezen is welke je gaat ontdekken. Isla Carenero ligt tegenover Isla Colón. Wuif naar een taxibootje en laat je afzetten bij Bibi’s restaurant.  Aan deze kant van het eiland beland je direct op een mooi strandje met kraakhelder water. Wanneer je doorloopt richting Vista Azul Resort kom je op een strand waar in het weekend de locals (met bubbling beats) graag komen chillen. Lunch met een hamburger op het strand die een oude Canadese baas op zijn bbq voor je klaarmaakt. Hier vind je trouwens ook de beste surfspot van het eiland. Huur een surfboard bij Bibi’s surf rental en peddel naar de reefbreak. Wil je je even afzonderen? Struin dan over het junglepad naar een rustig plekje verderop. Je waant je er op een onbewoond eiland waar je uren kunt turen naar de golven die tegen de rotsen slaan.  

Red Frog Beach
Een ander eiland dat ik tof vond is Red Frog Beach. Je wordt afgezet bij een steiger omringd door mangrovebossen. Bij deze spot moet je rond de 5 dollar entree betalen en zo draag je bij aan het behoud van dit heerlijke eiland. Voordat je bij het strand aankomt is het eerst 10 minuten lopen over houten vlonders door de jungle en spot je her en der een geitje. Eenmaal bij het strand aangekomen voel je je direct thuis. Voetjes in het zand, lunchen met verse cerviche en lurken aan een frisse mojito. En mocht hier willen slapen, boek dan een eco-bungalow of tent aan het strand. Tip: Als je terug moet naar Isla Colon of een ander eiland, zorg ervoor dat je uiterlijk om 17.00 terug bij de steiger bent. Daarna zijn er geen taxibootjes meer en moet je heel lang zwemmen… (Of een heel duur bootje laten komen die je kan boeken bij de strandtent bij Red Frog Beach.)

Meer tropische inspiratie? Check de Gili eilanden maar eens!