Pas op, de prachtige eilanden van Filipijnen stelen je hart! Zo ondervonden ook Rachelle en haar vriend uit Amsterdam... Ruim 3 weken ging zij eilandhoppen op zoek naar ongerepte pareltjes van stranden en de relaxte strandvibe. Nou, die hebben ze zeker weten gevonden. Hieronder deelt ze hun tips!

Waarom ging de reis naar de Filipijnen?
“Ik wilde heel erg graag weer eens richting Azië, maar voelde weinig voor de ‘usual suspects’ zoals Thailand, Bali en Vietnam. Waar ik naar op zoek was: een relaxte vibe en ongerepte natuur waar veel te ontdekken valt. Daarnaast zijn tickets naar Manilla niet extreem duur, dus toen was de keuze op de Filipijnen snel gemaakt.”

Had je vooraf een reisplan of ging je op de bonnefooi?
“In grote lijnen was er een reisplan. Dat moet je ook wel hebben want het land bestaat uit meer dan 7000 eilanden.  Een aantal praktische zaken hadden we van te voren geregeld, zoals het boeken van binnenlandse vluchten om verschillende eilanden te bezoeken.”

filipijnen

Favoriete strand(en) op de Filipijnen?
“De Filipijnen staan echt bekend om de mooie stranden, dus op praktisch elk eiland vind je het paradijs. Een paar favorietjes: het strand bij San Juan en Kagasuan Beach op Siquijor, Seven Commando’s beach in de Bacuit Archipelago en het strand van Corong Corong, en Marimegmeg, vlakbij El Nido.”

Is de Filipijnen het land met hagelwitte stranden en azuurblauwe zee?  
“Zeker weten. Witter, blauwer en schoner krijg je het bijna niet! Dit komt mede door het zeer strenge milieubeleid op de Filipijnen. ‘Leave no trace’ is hier een soort mantra, waardoor alle stranden er super ongerept uitzien.”

Wat zijn de surfspots?
“Aan de oostkust ligt Siargao, het surf-walhalla van de Filipijnen. Hier vind je de Cloud 9 wave: een populaire golf die veel surfers heel graag willen ervaren. Wil je hierheen? Check altijd van te voren de weersvoorspelling. In het tyfoonseizoen kan het weer soms zo onstuimig worden dat ze alle vluchten van en naar dit eiland cancelen!”

Welke items zijn onmisbaar?
“Het is bijna altijd top weer op de Filipijnen, maar mocht je een scooter of motor huren, neem dan iets mee dat je beschermt tegen een zonnesteek en een shirt met lange mouwen. Je verbrandt levend! Daarnaast kan ik de app Hyperlapse aanraden. Hiermee neem je de prachtige sunsets op. Verder is het hebben van cash geld onmisbaar. Er zijn nog veel plekken waar je niet kunt pinnen. Tot slot is een ‘open mind’ ten opzichte van de muziek onmisbaar. De Filipino’s zijn dol op classic eighties muziek en bijna iedereen doet aan K-TV, karaoke op TV. Ze nemen dit echt heel serieus!”

Lekkerste beachdrankje?
“Verse kokos- en mangoshakes! Let er wel even op dat je dit bestelt zonder suiker. Daar zijn de locals namelijk dol op.”

Welke local dish is een aanrader?
“De pork- en chicken adobo zijn aanraders. Dat zijn vleesgerechten in een heerlijke pindasaus. De echte durfals kunnen zich wagen aan een twijfelachtige delicatesse: Eggs on Legs. Een half ontwikkeld kippen-embryo dat je rauw uit een ei slobbert. Ik heb ‘m overgeslagen.”

Zijn er strandfeestjes of gezellige barretjes?
“Dat ligt heel erg aan welk eiland je bezoekt. Op Siquijor raad ik absoluut de Baha Bar aan, voor het lekkerste eten, live muziek en heerlijke cocktails. In Corong Corong zijn La Plage, The Beack Shack, Republica en Las Cabanas Beach goede opties voor de zonsondergang met goeie muziek en leuke mensen.”

Wat voor accommodatie raad je aan? 
“Zoek iets zo dicht mogelijk bij zee. Dat is echt het hoogtepunt van de Filipijnen, dus zorg dat je sommige accommodaties toch ver van tevoren boekt, zeker op Palawan.”

Wat voor type reizigers kom je er tegen?
“Veel stedelingen uit Europa, maar ook oudere mensen die op avontuur zijn. Als je de commerciële locaties als Boracay uit de weg gaat, zal je weinig grote groepen met zuipende jongeren tegenkomen, wat een enorme plus is. Wij kwamen vooral jonge stellen tegen die plekken op de Filippijnen wilde zien die nog niet door de grote massa zijn ontdekt.”

Verlaat de Filipijnen niet voordat je…..
“Met whalesharks hebt gezwommen. Je kan dit op meerdere plekken doen, en hoewel het soms wat kunstmatig is (ze worden gevoerd om ze in de buurt te houden), zijn er maar weinig plaatsen in de wereld waar dit kan. Het is een fantastische ervaring om deze friendly giants in het echt te zien. Waar je dit doet? Bij Oslob op Cebu en bij Legazpi, op het vasteland bij Manilla."

Heb je nog do’s & dont’s die we moeten weten over de Filipijnen?
“Neem de tijd! Veel eilanden zijn zo ontzettend mooi en nog amper ontdekt. Hoe minder toeristen een eiland ontvangt, hoe meer voeten het in de aarde heeft om er te komen. Houd daarom rekening met reisdagen waarop je zowel met ferries, busjes en vliegtuigen van de ene locatie naar de ander moet. Dit kost veel tijd, maar absoluut de moeite waard. Mijn persoonlijke favoriete eiland: Siquijor. Vriendelijke mensen, relatief weinig toerisme, een perfecte eilandgrootte om per scooter te ontdekken, fantastische stranden en een goedkope levensstijl.”