Pura Vida! Zes weken lang trok Daan uit Rotterdam samen met een vriend door Costa Rica. Elke dag stond in het teken van avontuur. Surfen, hiken, kanoën, duiken, raften, ziplinen, veel ontdekken en heel erg genieten. Daan vertelt je alle ins&outs over het strandleven in Costa Rica. 

Samana Costa Rica

Waarom Costa Rica?
“Vanwege de mogelijkheid om van oost (Caraïben) naar west (Pacific) te kunnen reizen, om s’ ochtends te kunnen surfen en s’ middags een vulkaan te kunnen beklimmen, de diversiteit qua natuur én de Spaanse taal.”

Hadden jullie vooraf een reisplan of gingen jullie op de bonnefooi?
“We hadden een globaal reisplan, maar de bonnefooi-attitude stond wel voorop. Het hostel Casa del Parque in San Jose was het vertrekpunt van zes weken vrijheid. We wilden snel de stad uit richting het noorden van de Caribische kant van Costa Rica en hielden rekening met het broedseizoen van schildpadden.” 

Costa Rica is puur, ongerept en avontuur
jongetje costa rica

Favoriete strand(en) in Costa Rica en waarom?
“Ai Caramba, moeilijke vraag! Voor elke gelegenheid en activiteit is een ander strandje favoriet. Sowieso Mal País aan de westkust: wit zand, palmbomen, her en der wat ruwer met rotspartijen, hoge surf en vooral weinig mensen. In deze omgeving kan je met quads ook een gruwelijk vette tour langs de kust maken. Aanrader! Verder is Playa Carillo is een heel mooi strand in Costa Rica: maanvormige baai, goudgeel zand, rustige zee en heerlijk helder water. En dan Samara: een rustig kustplaatsje met zo nu en dan mooie golven, prachtige baaien, relaxte sfeer, goed eten en betaalbaar slapen in een houten hutje op het strand.”  

Welke kustplaats mogen we overslaan?
“Jacó, ook wel gekscherend het Miami van Costa Rica genoemd. Denk aan hoogbouw, Amerikaanse touristen, neon verlichting, bomvol strand en grote resorts. Deze plaats ligt in het centrum van de westkust waardoor je er helaas wel doorheen moet vanwege een doorreis naar het midden of zuiden van Costa Rica.”

Je wordt wakker door het oer lawaai van de brulapen en papegaaien die de ochtend toe kakelen
mal pais costa rica

Is Costa Rica het land met hagelwitte stranden en azuurblauwe zee?  
“Nee, Costa Rica is puur, ongerept en avontuur. Pura Vida! Elk strand is anders, en er zitten heus wel wat tropische pareltjes tussen. Echter associeer ik de hagelwitte stranden en azuurblauwe zee met “kant-en-klaar” vakanties van de heren Cor en Don bijvoorbeeld.” 

Tamarindo

Wat zijn de surfspots?
“Aangezien Costa Rica zowel aan de Pacific als aan de Caribische zee grenst is er eigenlijk altijd wel surf te vinden. De topper is Pavones bij Punta Blanco. Deze spot ligt in het uiterste zuidwesten tegen de grens van Panama aan en heeft een van de langste en mooiste golven ter wereld. Verder zijn Mal Pais, Playa Hermosa, Playa Tamarindo en La Cruz  (ook een goede kitespot) populaire surfplekken.” 

Welke 5 items moeten er in de backpack mee?
“Opinel zakmes, klamboe, verrekijker, boardshorts en een poncho.”

Lekkerste beachdrankje?
“Een ijskoude Imperial. Dat is Costa Ricaans bier!”

En wat is een typisch Costa Ricaans gerecht?
“Rijst met zwarte bonen, oftewel Gallo Pinto.”

surf auto costa rica

Zijn er strandfeestjes of gezellige barretjes?
“In Montezuma vind je veel gezelligheid en wordt ook wel in de Costa Ricaanse volksmond ‘MonteFuma’ genoemd. Dit vanwege de relaxte, tranquillo houding in combinatie met de rustgevende werking van marihuana waar de locals niet vies van zijn. Verder hebben de meeste kustplaatsjes een leuk barretje waar je met medereizigers of de locals een Imperial kan drinken. Ik heb het niet per se ervaren als een party-paradijs. Gelukkig maar.”

Over het algemeen kom je een avontuurlijke, nieuwsgierige en relaxte backpacker tegen.

Waar wordt er geslapen. In hutjes of hostels? 
“Mag ik ook een combinatie van zeggen? Sommige hostels aan de kust zijn een soort hutjes. Een echte jongensdroom! Denk aan boomhutten, houten cabines, in het regenwoud en vlakbij het strand. Je wordt wakker door het oer lawaai van de brulapen en papegaaien die de ochtend toe kakelen.”

Wat voor type reizigers kom je in Costa Rica tegen?
“Heel divers. Over het algemeen kom je een avontuurlijke, nieuwsgierige en relaxte backpacker tegen. Maar Costa Rica is ook een land waar je jouw ouders naar toe kunt sturen met een kaki afritsbroek en een hoedje op.” 

En hoe is het contact met de locals?
“Muy Muy bueno! Zeker wanneer je een klein woordje Spaans spreekt. Het zijn vriendelijke mensen en zijn trots op hun eigen land. Met veel plezier vertellen ze je over welke route je het beste kan nemen, waar je bijzondere dieren kunt spotten, hoe hoog de surf is in het volgende baaitje en of je op duikexcursie mee wilt naar het eiland waar Jurassic Park opgenomen is. De Costa Ricaan doet de lijfspreuk van het land meer dan eer aan: Pura Vida!”

pavonas

Hoe is het vervoer geregeld?
“Per bus kom je heel het land door, betaalbaar, relaxt en goed te doen. Een eigen auto huren is tevens een goede optie. Tip: huur een 4x4en regel je verzekering goed! Je komt veel kustweggetjes/modderpaden/bergweggetjes tegen.”

Maak de zin af: Verlaat Costa Rica niet voordat je…
“Wilde papegaaien, dolfijnen, walvissen, schildpadden en overvliegende pelikanen gespot hebt tijdens een sunset surfsessie, kijkend naar de dichte regenwoud begroeiing aan de kust."

Tot slot: heb je nog do’s & dont’s die we moeten weten over Costa Rica?
“Ga naar The Bakery in Mal País, mocht je daar langskomen! Hier vind je een heerlijk vers Frans ontbijtje.”