Die Dave. Die besloot om zijn prima baan als developer bij een uitgeverij op te geven en te verkassen naar Kaapstad. Overal ter wereld kan je toch websites bouwen? En of. Nu leidt hij een chill leven in Zuid-Afrika waar surfen en coderen zijn dagelijkse kost is. Ik vroeg deze digital nomad bomvol wanderlust (zo noem je dat dus tegenwoordig) naar de ekte perfekskie van deze kuststad. 

Waarom Kaapstad?
Via via hoorde ik dat Kaapstad in de Nederlandse winter ‘the place to be’ is. Kitesurfen, surfen, mountainbiken, goed eten, mooi weer, aardige mensen en relatief goedkope accommodaties... dus waarom niet?

Bij welke stranden moet je wezen?

 • Clifton’s 2nd: dit strand werd ooit door National Geographic één van de mooiste stranden ter wereld genoemd, en dat is niet voor niets. De heldere zee, modellen die er rondwandelen en goede restaurants op maken Clifton dé plek voor de locals. Ook is het exotische strand dicht bij het centrum van Kaapstad.
 • Llandudno Llandudno: een kleine suburb bij Kaapstad waar voornamelijk rijke mensen wonen. Deze plek staat bekend om het koude zeewater en - mocht je surfen - een stijle en snelle golf. Maar ondanks het koude water is Llandudno een prima plek om heen te gaan. Het is er minder druk dan op Clifton’s 2nd en het kijken naar surfers gaat nooit vervelen. Tip: mocht je een duik willen nemen, ga dan niet te diep het water in. De golf van Llandudno staat bekend om de sterke rip currents. En geloof me, met je hoofd onder water een hap Zuid-Afrikaans zand nemen is geen fijne ervaring.
 • Kommetjie: net buiten Kaapstad ligt het surfdorpje Kommetjie. Het strand is eindeloos en biedt uitzicht op twee fantastische surfspots.

Wat zijn de surfspots?

 • Muizenberg - Beginners
  Voor beginnende surfers is Muizenberg dé plek. De condities zijn bijna altijd goed en - vergeleken met Big Bay of Llandudno - is het water warm. Er worden helaas wel af en toe haaien gespot. Net uit de kust bij Muizenberg ligt Seal Island en dat is een plek waar de witte haai graag op zoek gaat naar een lekkere zeehond. Gelukkig is er in Muizenberg een spotter, lifeguard, en gaat een alarm af als er een haai is gezien. Qua surfshops zitten er vijf direct aan het strand die allemaal wetsuits en boards verhuren. Dit kost je ongeveer 150 rand (€10), en dat is weinig geld voor heel veel plezier.
 • Big Bay / Doodles - Beginners / Intermediate
  Kun je een aardig potje surfen? Ga dan naar de andere kant van de stad. In de gemeente Blouberg vind je de surfspots Big Bay en Doodles. Dit zijn plekken waar je net iets meer moeite moet doen om uit te paddelen, maar waar je een grotere glimlach krijgt als je een golf pakt.
 • Kommetjie - Beginner / Intermediate
  Een golf pakken op Kommetjie is genieten. Hele mooie golven! Enige nadeel is dat het er druk kan zijn. Een aantal kids in Kommetjie zijn zo goed, dat je niet raar moet opkijken wanneer er 360’s worden gepopt.
 • Strand - Beginner / Intermediate
  Net als Muizenberg is het water in Strand een stuk warmer. Ten opzicht van Muizenberg is de golf groter en minder druk. Vanaf het centrum is het zo’n veertig minuten rijden naar Strand.
 • Llandudno - Intermediate / Pro
  Heb je een shortboard en zoek je een uitdaging (of ben je suïcidaal), pak dan eens een golf op Llandudno. Zorg dat je respect hebt voor de mensen in het water en pak niet zomaar iemands golf af, want er is sprake van localism.
 • Dungeons - Pro Dungeons,
  Een plek waar Red Bull ooit een big wave competitie organiseerde, is niet voor voor iedereen. Eigenlijk voor niemand. Forget it.

Hoe is het eten in Kaapstad?
De keuken in Kaapstad bestaat voornamelijk uit internationale gerechten, zoals luxe hamburgertenten en visrestaurants. En natuurlijk: braaien (bbq’en). Er gaan meters Boerewors doorheen ;).

Waar zijn de feessies?
In Blouberg is Pakalolo dé plek om te stappen. Vooral tijdens het (kite)surfseizoen is het er altijd gezellig. Ben je een backpacker? Ga naar Loop Street en Bree Street: twee straten vol gezellige barretjes, restaurants en discotheken. The Waiting Room is een populaire technoclub en club Fiction is wat alternatiever. 

Wat voor accommodatie raad je aan?
Check sowieso Airbnb. In de wijk Woodstock vind je toffe appartementen voor weinig. Hoewel het hier eerst best crimineel was, transformeert 't snel in een wijk vol hippe tentjes en street-art. Een hostel is natuurlijk ook gezellig om andere reizigers te ontmoeten en samen de stad te verkennen. 

En qua vervoer?
Uber is echt razend populair. En wil je er met je surfboard op uit? Huur dan een Volkswagen Chico bij Rentacheapie voor 150 rand per dag (€10,-) . 

Verlaat Kaapstad niet voordat je…
de Tafelberg hebt beklommen! Er zijn zo’n 900 routes naar boven en het uitzicht over de stad is adembenemend. Tip voor de pro's: ga rond 03:00 ’s nachts de route Platteklip Gorge lopen zodat je boven bent tijdens de zonsopgang. Supermooi.  

whooo.jpg