Chillen in een hangmat, duiken en elke dag party... Op de Gili's kan het allemaal. De drie eilanden ten noordwesten van Lombok zijn makkelijk per boot te bereiken. Vanaf Bali duurt dit twee uur, vanaf Lombok (neem de local boot) slechts een half uurtje.  

Welke van de drie je bezoekt hangt af van je mood. Wil je rust en ruimte, ga naar Gili Meno. Wil je slapen in een afgelegen strandhut, maar wel hangen bij strandbarretjes, dan is Gili Air dé plek. Of heb je vooral zin in feest en gezelligheid? Hop, naar Gili Trawangan. Combineren is natuurlijk ook mogelijk: de Gili's liggen zo dicht bij elkaar dat je makkelijk kan eilandhoppen. Zelf verbleef ik ruim 5 weken op Gili Trawangan. Het was mijn laatste bestemming na een half jaar reizen en het leven bleek daar goedkoper dan terug naar Nederland te gaan :).  

gili-chill
gili-beach
gili-schelp
gili-schelpen

Doen
Tuurlijk, tijdens je Gili-tijd ben je hartstikke druk met strandhangen. Maar mocht je toe zijn aan wat beweging kan ik je het volgende aanraden:

  • Weinig mensen weten het, maar op Gili Trawangan kun je goed kan golfsurfen. Ten zuiden ligt de 'secret spot' (naast Ko-Ko-Mo resort ), waar heel het jaar door prachtige golven zijn. Huur een board bij de local gasten van de surfbar of neem vanuit Bali je eigen plank mee. Wanneer je in het water ligt, geniet dan van dit moment: terwijl je een azuurblauwe golf surft, zwemmen er tropische vissen met je mee. Het kan dan niet anders dan dat je met een grote glimlach het water uit komt, proost met een Bintang biertje en je jezelf heel gelukkig prijst.

  • Auto's en scooters? Die kennen ze hier niet. Het vervoer gaat per paardentaxi (geen aanrader) of het vertrouwde fietsje. Op alle drie de Gili's is fietsverhuur aanwezig. Huur een beachcruiser, trap het eiland rond en ontdek de mooie verlaten strandjes.

  • Een rondje eiland rennen kan trouwens ook. Doe dit wel vroeg of later op de dag, anders is het veel te heet. Op sommige stukken is er geen pad, geen schaduw en zul je moeten ploegen door het brandende zand...

  • De nummer 1 sport op de Gili's is duiken. Veel toeristen halen hun Padi bij een van de vele duikscholen. Blue Marlin Dive staat goed aangeschreven en elke maandagavond geven ze lachen feestjes!

gili-surf
gili-fiets

Slapen
Van de drie eilanden heeft Gili Trawangan de meeste guesthouses en resorts. Wanneer je hier aankomt staan de locals te dringen om je naar een guesthouse te brengen. Kan irritant zijn, maar ik werd naar een prima plek 'gelokt': Banana Leaf. Je kan trouwens ook op de bonnefooi langs verschillende guesthouses gaan om eerst de kamer te checken voordat je boekt. Maar ook Gili Air en Gili Meno hebben genoeg keuze en voor ieder budget wat wils. 

Eten en drinken 

scallywags-air
  • Scallywags op Gili Air en Trawangan. Verse vis van de BBQ, maar ook lekkere salades en curry's.

  • Foodmarket op Gili T. Op het plein staan elke avond veel kraampjes met local food: lekker en cheap. Rond de 3 euro heb je een volledige maaltijd.

  • Sama Sama op Gili T. Bij deze reggaebar hangt een relaxte sfeer, maar later op de avond showt iedereen z'n reggae dansje, terwijl de live band los gaat.

 

Zien: de zonsondergang. Uitkijkend over Bali en Lombok langzaam de zon in de zee zien zakken...Subliem zeg.  

gili-sunset-2
sunset-gili-3

Meer paradijs in Azië? Koh Lipe in Thailand is zeer de moeite waard!